Perioral dermatit - rådgivning för din hud!

Vad är perioral dermatit?
Perioral dermatit är det latinska namnet på en hudinflammation kring munnen. Denna inflammation kan i ovanliga fall även yttra sig kring ögonen. Åkomman kan kvarstå i månader och ibland i flera år.
Perioral dermatit drabbar oftast kvinnor mellan 20-30 år och är en hudåkomma som är besläktad med rosacea. Vanligtvis finns ingen direkt orsak men man har däremot hittat samband mellan perioral dermatit och överdrivet tvättande samt användning av starka hudvårdsprodukter.
 
Symptom
Perioral dermatit börjar med röda fläckar kring munnen, en bit ned på hakan och ut på kinderna. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Dessa fläckar blir sedan till små knottror och små varblåsor bildas i porerna. En kliande och brännande känsla kan uppstå av utslagen. Huden kan också lätt fjälla.
Typiskt för perioral dermatit är att man har ett område närmast läpparna som inte är påverkat.
Om du har knottror som inte läker ut finns risken att du har perioral dermatit. Vid misstanke bör du kontakta en hudläkare snarast för att få diagnos. 

Det här bör du undvika
– Solning 
– Parfymerade hudvårdsprodukter
– Överdriven rengöring av huden
– Riklig användning av smink 
– Skrapande och klämmande fingrar
– Grov peeling
Undviker du ovanstående kommer huden att förbättras. I början är det vanligt att man upplever en försämring, men kom då ihåg att det är övergående och att symptomen kommer att bli mildare inom några veckor.

Hudvård
Vid perioral dermatit ska man undvika starka hudvårdsprodukter för att inte försämra tillståndet. Hudvården från MARIA ÅKERBERG är mild och kan därför mycket väl användas i samband med perioral dermatit. 
MARIA ÅKERBERG innehåller endast naturliga råvaror som samarbetar med huden istället för att motverka den. De naturliga ingredienserna tas enkelt upp av huden och påverkar underliggande vävnad. MARIA ÅKERBERG strävar efter att stärka huden på ett långsiktigt och naturligt sätt istället för att bara underlätta problemen för stunden.

Rekommenderade produkter
Anpassa din dagliga hudvårdsrutin efter din hudtyp och välj passande rengöring, ansiktsvatten och creme.
Förutom rengöring, ansiktsvatten och creme kan du använda en mild peeling såsom AHA & Jojoba Peeling en gång per vecka och sedan Face Mask Clearing varje natt. Tänk på att inte skrubba huden för grovt utan använda produkterna mjukt och försiktigt.
Huden behöver ibland ytterligare skydd, då passar Cold Pressed Jojoba Oil perfekt. Oljan används efter rengöring.

När ska man inte använda produkter från MARIA ÅKERBERG?
Om du är allergisk mot någon råvara som ingår.

Tillbaka