Sant eller falskt om acne

Om du någon gång drabbats av acne är du långt ifrån ensam. Det är mycket vanligt och ofarligt, men skapar ändå ofta obehag för den drabbade. Det påstås mycket om acne, men vad är egentligen sant?

Acne tillhör puberteten
Falskt och sant. Alla kan få acne, oavsett ålder eller kön. Det är dock vanligast under puberteten, när hormonerna i kroppen är ur balans och triggar igång inflammation i huden. Även i vuxen ålder kan det vara hormonerna som spökar om du drabbas av acne. Till exempel har du kanske märkt att finnar bara dyker upp vid menstruation?

Det är bara fet hud som drabbas av acne
Falskt. Alla hudtyper kan drabbas av acne. Vanligtvis kopplas det till en fet hudtyp, men det behöver inte alls vara så. Även en torr hudtyp kan drabbas. Därför ska du alltid välja hudvård och acnebehandling baserat på vilken hudtyp du har i grunden, oavsett hudsjukdom. Undvik dock feta krämer och mineraloljor, vilka kan täppa till porerna.

Acne påverkas av kosten
Troligen sant. Sambanden mellan acne och viss kost är inte säkert fastställda, men vad vi äter påverkar hur kroppen mår. Och huden är en del av kroppen. Än så länge kan vi dock bara titta på varje individ för sig. Typer av mat som diskuteras i sammanhanget är sådana som ger hög glykemisk belastning, till exempel socker, vetemjöl och mjölk.

Acne är en hudsjukdom
Sant. Acne är mycket vanlig hudsjukdom, som orsakas av inflammationer i huden, som i sin tur orsakas av bakterier. Förutom ansiktet drabbas ofta hudområden med mer utvecklade och vidgade porer, såsom nacke, bröst och rygg. Acne kan även sätta sig på mage, axlar och innanlår, men det är mer ovanligt. 
Medicinskt delas acne upp i olika typer beroende på grad och form. Den vanligaste är Acne Vulgaris, som är en inflammation i talgkörteln. Får du stora besvär av din acne bör du kontakta hudläkare för att få diagnos.

Du kan inte göra något åt din acne
Falskt. Även om det inte finns några undermedel som trollar bort problemet kan du underlätta och förbättra tillståndet med sund hudvård. Det är viktigt att inte använda produkter som torkar ut och irriterar. Kontakta oss så guidar dig gärna till specifika produkter från MARIA ÅKERBERG som kan balansera och stärka din hud inifrån. 

Tillbaka